Agenda
Begin 2025: nieuwe serie zondagmiddaglezingen
Gebouwd erfgoed is niets zonder de plek waarop, de omgeving waarin het staat: het landschap.
Onze volgende lezingen gaan over cultuurlandschappen. Een cultuurlandschap is een door de mens aangelegd landschap, oftewel een landschap dat onder invloed van de mens is gevormd. Voor Nederland is dat een tautologie, want in hier is zo goed als elke vierkante meter cultuurlandschap.
Bedreigingen
Net als het (gebouwde) cultureel erfgoed wordt ook het historisch cultuurlandschap bedreigd. Vaak door dezelfde (soort) factoren: klimaatverandering, in de vorm van zowel ernstige droogte (bodemdaling) als grote wateroverlast, maar ook meer stormen en op ongebruikelijk momenten in het jaar. Verder verwaarlozing, die meerdere oorzaken kan hebben maar waarbij geld (-gebrek) bijna altijd wel een rol speelt. Onderhoud of restauratie zijn grote onkostenposten waardoor soms voor ‘vereenvoudiging’ of zelfs afbraak wordt gekozen. Ook verschuivende inzichten omtrent de functie en het nut, waarbij tot vermarkting en functieverandering besloten kan worden. In gevallen kan ook het te groot geachte ruimtebeslag (‘ruimtestress’) van historische cultuurlandschappen ervoor zorgen dat ze verkleind worden of helemaal verdwijnen..
Data en onderwerpen
9 februari Herstel monumentale boerenerven
Spreker: Rianne Luring, landschapsontwerper en -historicus, die bij dit project van LBG adviseerde. Er zijn maar liefst 17 erven van minimaal 100 jaar oud onder handen genomen!
9 maart Zoetwatererven
Spreker: Lieke Jildou de Jong, landschapsarchitecte, die met dit revolutionaire idee een belangrijke ontwerpprijs won. Toch is er nog geen enkel zoetwatererf gerealiseerd…
30 maart Nieuwe landgoederen
Nog op zoek naar de juiste spreker. Nieuwe landgoederen erbij zijn zeer welkom, want er gaat al (meer dan) genoeg cultuurlandschap verloren.
13 april Restauratie van de tuin van Jachthuis St Hubertus te Hoenderloo, ontworpen door Berlage
Spreker is landschapsarchitect Hank van Tilborg, directeur van H+N+S Landscape Architects, die de restauratie van dit enige door Berlage ontworpen park voor z’n rekening nam. Geschiedenis en toekomst inéén!
Praktische informatie en aanmelding
De lezing vindt plaats op zondag 24 november a.s. in het Berlagehuis, Raadhuisstraat 3, Usquert, en zal worden ingeleid door Goos Gosling Slotegraaf, voorzitter Heemschut afd. Groningen.
Tijden en programma
14.30 uur inloop en koffie/thee
15.00 uur aanvang lezing (duur ongeveer een uur, met vragen vanuit de zaal).
Na afloop mogelijkheid tot napraten, met de sprekers en elkaar, met een drankje.
Kosten
De kosten p.p. voor deze nieuwe serie bedragen € 40,-. Losse lezing kost € 12,50 p.p. Betalen kan vooraf op bankrekening Nl 15 RABO 0160 8814 63 o.v.v. Zondagmiddaglezingen 2025, maar aan de zaal (contant én pin) kan ook.
Aanmelding
Gezien het beperkte aantal plaatsen gaarne van tevoren opgeven middels een mailtje naar info@berlagehuisusquert.nl Dan bent u verzekerd van een plaatsje!