Nieuws

Heropening Berlagehuis voor publiek

Het is zover! Na zeven-en-een-half jaar kan iedereen het Berlagehuis weer komen bekijken, van buiten én van binnen!

Dat heuglijke feit laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan: we vieren de heropening, samen met de nieuwe gebruiker Erfgoedpartners, met een bijzondere tentoonstelling: Solid Senses genaamd.

U bent vanaf zaterdag 17 juni  tot en met zondag 1 oktober 2023 weer alle dagen welkom in het Berlagehuis in Usquert. Door-de-week wordt u dan ontvangen door Erfgoedpartners, die er tegelijkertijd ook aan het werk zijn.

In de weekenden wordt de openstelling verzorgd door ons, Stichting Berlagehuis Usquert, met behulp van onze vrijwilligers, Usquerders en streekgenoten.

De toegang is gratis, maar een kleine donatie is meer dan welkom.

Openingstijden:

werkdagen van 11.00 uur tot 16.00 uur

weekenden van 11.00 uur tot 17.00 uur


Tentoonstelling Solid Senses

Helemaal uit Brussel haalden we de tentoonstelling Solid Senses, bestaande uit architecturale sculpturen: massieve schaalvolumes van ontwerpen van URA Yves Malysse | Kiki Verbeeck in verschillende materialen en kleuren, die subtiel ‘resoneren’ met hun tijdelijke plek in het interieur van het Berlagehuis, een sculptuur op zich.

Het Berlagehuis is echter vele malen kleiner dan het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, vandaar dat we slechts een klein gedeelte van de oorspronkelijke tentoonstelling kwijt kunnen. Maar wel de essentie, het beste gedeelte: de architecturale sculpturen, massieve schaalvolumes van ontwerpen van URA Yves Malysse | Kiki Verbeeck. In verschillende materialen, van marmer tot beton, diverse houtsoorten, kalkzandsteen en geglazuurd. Vormen en kleuren die subtiel resoneren met hun tijdelijke standplaats, het interieur van het Berlagehuis Usquert.Erfgoedpartners welkom!

Het Berlagehuis is eindelijk weer in gebruik genomen, en wel door stichting Erfgoedpartners, die sinds 1 april operationeel zijn in hun nieuwe huisvesting.

Alleen al aan de naam mag duidelijk zijn dat het hier een goede match tussen gebouw en gebruikers betreft. Want wie kan er beter zorg dragen voor dit fantastische cultureel erfgoed, dit iconische monument, dan een organisatie die juist dat als haar kerntaak heeft.

Vanuit onze stichting, en ook namens het dorp Usquert: Erfgoedpartners, wees van harte welkom!


Openstellingsverplichting

In de Overdrachtsakte van 15 november 1990 tussen (destijds) de gemeente Usquert en de nieuwe eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser staat:

Het verkochte gebouw met toebehoren dient in overleg met de gemeente bij voorkeur een openbare bestemming te krijgen en in elk geval gedurende werkdagen toegankelijk te blijven voor publiek.

Wij zijn er zeker van dat de medewerkers van Erfgoedpartners, die vanaf 1 april 2023 de scepter zwaaien in het Berlagehuis, zich voorbeeldig aan deze verplichting zullen houden en bezoekers desgevraagd toegang zullen verschaffen op alle dagen dat dat i.v.m. hun eigen werkzaamheden en activiteiten mogelijk is.